wijnexcursie

Wijnwandelen

Wijnwandelingen zijn leuk om te doen. Je loopt relaxt door een mooie omgeving, ziet wijngaarden en kunt een wijnbedrijf bezoeken en wijn proeven. Houd de openingstijden in de gaten. Ook kun je wijn kopen natuurlijk!

Zelf op de gok zomaar een stukje wandelen kan natuurlijk altijd en in een aantal gebieden is dat zelfs gemakkelijk. Ik denk aan Zuid-Limburg, de Achterhoek en grote delen van Noord-Brabant. Maar met een bestaande route heb je wel de garantie dat iemand de beste opties al voor je uitgezocht heeft.

Verschillende soorten wijnwandelingen

01.

Uitgezette, bewegwijzerde routes

Kwestie van erheen gaan, wandelschoenen aan en bordjes volgen. Voordeel: kun je gewoon zelf spontaan doen.

02.

Beschreven wijnwandelingen

Kwestie van boek kopen of route downloaden en verder zie 1.

03.

Begeleide wijnwandelingen

Hiervoor meld je je tevoren aan. Dit zijn dagexcursies voor kleine groepen. Voordelen: de begeleiding geschiedt door een vinoloog; een uitgebreid bezoek aan een wijnboer (wijnproeverij en rondleiding door wijngaard en kelder) en een lunch zijn inbegrepen; het is een hele dag uit, met de gezelligheid van een groep.

Uitgezette wijnwandelroutes

1.De Routes du Vin in Zuid-Limburg. 4 wijnwandelingen met brochure: Wahlwiller – Eys, Noorbeek, Winthagen en Ubachsberg. Bekijk de website

2.Een aantal wijnboeren heeft wijnwandelpaden door hun wijngaard uitgezet met informatieborden over druiven, wijnbouw en wijn maken, zoals de Reestlandhoeve (Balkbrug), Hesselink (Winterwijk), de Kleine Schorre (Schouwen-Duiveland). Het gaat hier om korte wandelingen.

Beschreven wijnwandelroutes

1.Wijnwandelgids: De 10 mooiste wijnwandelingen in Nederland, geschreven door Mariëlla Beukers en Wanda Catsman. 10 prachtige, duidelijk beschreven wandelroutes met kaartjes. Een gids met allerlei leuke wetenswaardigheden.

2. Download wandelroutes op  www.wandelzoekpagina.nl 

3. Het Nederlands Wijnbouwcentrum bij Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek heeft ook enkele routes. Bekijk de website

4. Een prachtige wandeling van 10 km vanuit Marknesse, waarbij je wijngaard en boerderijwinkel Maronesse passeert.

Begeleide wijnwandelingen

1.Vinoloog Els Groot van Vinaventura organiseert jaarlijks vele wijnexcursies naar de mooiste wijngaarden in Nederland. Een geheel verzorgd en heerlijk dagje uit: wandeling, lunch, uitgebreid bezoek aan een wijnbedrijf: wijnproeverij, rondleiding door wijngaard en kelder door de wijnboer. Bekijk de website

2. SNP Natuurreizen biedt ook enkele van bovenstaande excursies aan via de Op Pad webshop